Barbara – Kanada – 2018

A munka érdekes és kihívásokkal teli volt, enterobaktériumok logaritmikus redukcióját vizsgáltam UV-LED kezelés után búzalisztben. Kicsit keményebb a mikrobiológia, mint gondoltam, sokat kellett bent lennem, hosszú protokollal dolgoztam. Viszont tetszett, hogy én oszthattam be az időmet és önállóan dolgozhattam. Más ott a rendszer, mint itt, kevésbé fogják az ember kezét, ezért eleinte voltak nehezebb pillanataim, de rengeteget tanultam, fejlődtem és önállósodtam. A mentorom, munkatársak és a supervisorom nagyon segítőkészek és kedvesek voltak, támogattak, gyorsan reagáltak az üzenetekre is, rajtuk kívül is bárkihez fordulhattam a laborban, ha kérdésem volt, vagy nem tudtam valamit egyedül megoldani.

Sok barátot szereztem a kollégák közül is, közös programokat is szerveztünk többször, voltunk foci meccsen, Hockey meccsen, kirándulni a folyóparton, iszogatni munka után. Egyszer közösen az egész laborral és professzorokkal is elmentünk BBQ partyra egy közeli nemzeti parkba, az Elk Island Nemzeti Parkba, az is nagyon jó és emlékezetes élmény volt. Jó volt megtapasztani, milyen közvetlenek ott a professzorok a diákokkal, sokkal inkább egyenrangúként kezelnek.

A szállással eleinte voltak gondjaim, az első szállásomon a szobámban nem volt ablak és szörnyen poros volt többszöri takarítás után is az egész ház. De öröm az ürömben, hogy az itteni egyik legjobb barátnőmmel, egy indiai lánnyal ott ismerkedtem meg, ő utána nagyon sok nemzetközi diáknak bemutatott. Ezután a honlapról, amit a professzor ajánlott felhívtam egy csomó számot, azonban senki nem akart bérlőt fogadni csak 3 hónapra, de végül hál’Isten egy pasinak magyar volt a nagyapja, így megesett rajtam szíve és kiadta nekem a szobát. Egy pinceszoba volt, de nagyon otthonosan be tudtam rendezni, közel is volt az egyetemhez, és a főbérlő korrekt volt, mindig elérhető volt, ha szükség volt rá. Mondta, hogy szívesen fogadna IAESTE-s diákokat a jövőben is, szóval ha jövőre is megy oda valaki, szívesen megadom az elérhetőségeit, és másnak hátha nem lesz gondja a szálláskereséssel, ha épp van szabad szobája.

A kinti IAESTE nagyon kedves volt, sajnos Ariel-lel és Samuel-lel nem tudtuk összehozni a személyes találkozót, mindannyian nagyon elfoglaltak voltunk. A kinti kapcsolattartóim is nagyon kedvesek és segítőkészek volt, a kért dokumentumokat mindig gyorsan átküldték, vagy ha kérdésem volt gyorsan válaszoltak.

Nagyon nehéz lenne kiemelni egy legemlékezetesebb élményt, sok ilyen volt, például, amikor pár laboros társam meglepett a szülinapom előestéjén, aztán az egyik barátnőmmel és a többi cserediákkal, barátaimmal másnap is ünnepeltünk, így duplán is ünnepeltem és a barátom és barátaim itthonról is kiküldtek egy csomagot, akkor nagyon meghatódtam. Az utazások és kirándulások például a Banff Nemzeti Parkba, gyönyörű helyeken túráztam a hegyek között, aztán amikor Vancouverben végigsétáltam a vízesés felett a függőhídon az erdőben, és hajóztam a Csendes-óceánon. Aztán amikor prezentáltam az eddigi munkámat a labor meetingen és éreztem magamon, hogy mennyit fejlődtem mind nyelvi mind más szempontból is.

Szóval összességében egy életre szóló élmény volt, hálás vagyok, hogy biztosítottátok ezt az állást. Tényleg nagyon jó érzés, hogy a világ minden pontjáról van ismerősöm, tetszett nagyon ez a kulturális sokszínűség

Megszakítás