Hazai szervezet bemutatása

 
A II. Világháború összecsapásai után az emberek célja az volt, hogy a nemzetközi együttműködést és az összefogást elősegítsék. Ennek szellemében számos világszervezet alakult, ekkor szerveződött meg az ENSZ, és James Newby vezetésével a The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience, azaz az IAESTE.
Az IAESTE-t 1948-ban tíz európai ország küldöttei alapították azzal a céllal, hogy a mérnökhallgatók nemzetközi környezetben szerezhessenek értékes szakmai- és élettapasztalatokat, hogy új kultúrákat ismerjenek meg s így a jövőben még nagyobb társadalmi és szakmai hatással legyenek az őket körülvevő világra.
Az Egyesület politikamentes, nonprofit, közhasznú szervezet, melynek programjait az ország műszaki egyetemein és főiskoláin önkéntes diákok szervezik. Több, mint három évtizedes fennállása alatt a Nemzetközi Szakmai Gyakorlatcsere Program (továbbiakban Csereprogram) lebonyolítása mellett általános céljául tűzte ki a magyar mérnöki-, természettudományos és gazdasági tanulmányokat folytató hallgatók szakmai képzésének kiegészítését. Ezen célok megvalósításának eszközei például üzem- és gyárlátogatások szervezése, a ‘Make IT’ fantázianévre hallgató konferencia illetve a ‘Be The Future’ nevű workshop sorozat megszervezése.
Az Egyesület a magas fokú társadalmi szerepvállalásának eredményeként 1997-ben közhasznúvá minősült. Azóta a kezdeményezés egy világszervezetté nőtte ki magát, amely közel 90 tagországgal büszkélkedhet és elmondhatja magáról, hogy már több mint 360 000 hallgató számára biztosított lehetőséget a programban való részvételre.
Bár a Magyar Mérnökhallgatók Egyesületének tevékenységi köre az elmúlt években jelentősen bővült, mindmáig az egyetlen olyan hazai szakmai diákszervezet, amely mérnöki illetve természettudományi tanulmányokat folytató diákok nemzetközi gyakorlatcseréjével foglalkozik.

Nemzetközi lehetőségek

 
Az IAESTE A.s.b.l. a Nemzeti Bizottságok összefogásának eredményeképpen képviseli a tudományos, ipari és tanulói érdekeket. A nemzetközi szervezet célja Csereprogram minőségi működtetése, ezáltal a professzionális tudás elmélyítése, illetve a nemzetközi együttműködés ösztönzése a szervezet tagjai, a felsőoktatási intézmények és az ipari szféra között. Az együttműködő cégek azért támogatják az Egyesületet, mert olyan diákokból áll a szervezeti tagság, akik egyetemi tanulmányaikat hasznos, a civil szférában is elismert tevékenységgel szeretnék kiegészíteni – fiatal, ambiciózus, proaktív embereket pedig bármely cégnél előszeretettel alkalmaznak.
A Nemzetközi Szakmai Gyakorlatcsere Programnak köszönhetően a tagok magas szintű aktív nyelvtudást szerezhetnek, illetve kulturálisan és gondolkodásukban is rendkívül nyitottá válhatnak az Egyesületben töltött idejük alatt. Az egyesületi tagság nem csak tapasztalatszerzésre, de baráti kapcsolatok kialakítására is alkalmas, így színesítve az egyetemi éveket és szorosabbra fűzve az egyetemek, az egyetemi karok és az országok közötti hallgatói kapcsolatokat.
Megszakítás