Nemzetközi Szakmai Gyakorlatcsere Program

A Nemzetközi Szakmai Gyakorlatcsere Program

A Nemzetközi Szakmai Gyakorlatcsere Programban (Csereprogram) részt vevő hallgatók külföldön végezhetik el a diplomájuk megszerzéséhez szükséges szakmai gyakorlatot, melyhez partnereink az általuk felajánlott gyakornoki pozíciókkal járulnak hozzá.

A szakmai gyakorlat ideje alatt a diákoknak lehetőségük nyílik nemzetközi kapcsolatok kiépítésére, a kollégák nyelvi ismereteinek fejlesztésére, a hazaitól eltérő gondolkodás, értékrend és kultúra megismerésére. A külföldön gyakornokoskodó hallgató által szerzett szakmai tapasztalatok és élmények támogatják a jövő műszaki értelmiségének fejlődését.

Programunk lehetőséget biztosít Cégüknek, hogy külföldi hallgatót fogadjanak szakmai gyakorlatra, így Önök előszűrt, képzett munkaerőhöz jutnak optimalizált áron. A Csereprogram kiváló lehetőség, hogy a munkatársak nyelveket gyakoroljanak, vagy anyanyelvi kapcsolattartót találjanak egy esetleges külföldi anya- vagy leányvállalattal. Ezen kívül minden egyes felajánlott állásért egy magyar hallgató töltheti közel 90 tagországunk egyikében szakmai gyakorlatát. Ezek a diákok hazatérésük után magabiztos nyelvtudással és nemzetközi szintű munkamorállal rendelkeznek.

 

Hogyan néz ki a Csereprogram?

A tagországok helyi bizottságai egész évben, de főleg az őszi félév során felkeresik korábbi partnereiket, illetve új kapcsolatokat is igyekeznek létrehozni más szervezetekkel, intézményekkel vagy vállalatokkal, hogy a jövőben ők is gyakornoki pozíció felajánlásával támogassák a szervezet Csereprogramját. A január végéig megszerzett állásokat a minden évben megrendezésre kerülő AC (Annual Conference) során a tagországok elcserélik egymással, majd az így megszerzett gyakorlati pozíciókat a Csereprogramért felelős elnökhelyettes vezetésével meghirdetjük a felsőoktatási tanulmányokat folytató diákok számára. A szigorú kiválasztási rendszernek köszönhetően csak a jól tanuló, szakmai és/vagy közösségi tevékenységet végző, sportot űző, valamint megfelelő motivációval rendelkező hallgatók nyerhetik el az állásokat. A jelentkezések összegyűjtése után a különböző tagországok nemzeti/helyi bizottságai eljuttatják a jelentkezési anyagokat a külföldi munkáltatókhoz, miközben ezzel párhuzamosan a magyar munkáltatókhoz is folyamatosan érkeznek be a külföldi hallgatók pályázatai.

Sikeres pályázás után egy ún. Kiutazó Infoest keretében felkészítjük a kiutazókat a szakmai gyakorlatra: általános információkat kapnak arról, hogy egy hosszabb külföldi gyakorlat alkalmával mire kell odafigyelni és meghallgathatják az előző években kiutazott hallgatók beszámolóit is. A hazai munkáltatókhoz jelentkezett külföldi diákok egész évben részt vesznek gyakornoki programokban, de a legintenzívebb időszak a nyár létszám és programszervezés szempontjából egyaránt. Ilyenkor a Csereprogram részeként megrendezett ún. Summer Reception keretein belül a gyakornokok számára napi/heti szinten a lehető legszínesebb kulturális programokat biztosítjuk, az ún. International Evening-en pedig minden ország vagy régió bemutathatja saját táját, gasztronómiáját és a kulturális érdekességeit.

 

Legfontosabb információk a Csereprogramban való részvétellel kapcsolatban

 • a gyakornokok fogadása leggyakrabban a nyári időszakban történik, időtartama minimum 8, maximum 52 hét (utóbbi opcionálisan hosszabbítható)
 • a program költsége a hallgatói juttatásból, valamint az Egyesület adminisztrációs díjából adódik össze
 • a munkáltató saját hatáskörön belül határozhatja meg, hogy milyen diákra van szükségük:
  • milyen tanulmányi háttérrel rendelkezzen
  • mi az elvárt szakmai tapasztalat
  • mi az elvárt nyelvismeret
  • egyéb, az állás betöltéséhez elengedhetetlen ismeretek (például programozási nyelvek ismerete)
 • a fentieken kívül a munkáltató és a diák megegyezésén múlik a gyakorlat ideje és hossza

 

 A program előnyei

 • előszűrt, szakképzett, de olcsó munkaerő
 • angol, illetve egyéb idegennyelv fejlesztése
 • együttműködés egy Közhasznú szervezettel
 • nemzetközi szemlélet elsajátítása
 • nemzetközi együttműködés lehetősége