Nemzetközi Szakmai Gyakorlatcsere Program

A Nemzetközi Szakmai Gyakorlatcsere Program (röviden Csereprogram) célja, hogy a hazai műszaki, természettudományos, valamint gazdasági felsőfokú (egyetemi, főiskolai) tanulmányokat folytató diákok a diploma megszerzéséhez szükséges szakmai gyakorlatot külföldi munkakörnyezetben tudják megszerezni. Ezzel párhuzamosan a hazai vállalatok, egyetemi tanszékek és kutatóközpontok fogadhatnak külföldi hallgatókat. A nemzetközi hálózat munkája révén a világ különböző országaiba (jelenleg 89 IAESTE tagország van) juthatnak el a jelentkezett tanulók a 8 hetestől az akár egy évig is kiterjedő szakmai gyakorlatra. Eddig világszinten több, mint 360.000 gyakornok juthatott programunk révén tapasztalathoz és életre szóló élményekhez.

Kiknek szól?

Az Egyesület Szervezeti- és Működési Szabályzata (továbbiakban SzMSz) alapján a következő feltételek teljesülése esetén az a személy jelentkezhet a Csereprogram állásajánlataira, aki:

  • magyarországi felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszonnyal rendelkező (aktív/passzív féléven) nappalis diák (Erasmus hallgató számára is elérhető)
  • alapképzésben (BSc) két aktív félévet, osztatlan képzésben négy aktív félévet teljesített, illetve mesterképzésben vesz részt;
  • tanulmányi átlaga legalább 2,5 (számítási módot megtalálod a ’Check-list’-nél)
  • regisztrált az Egyesület online rendszerében (https://iaeste.smartsimple.ie)
  • 19-30 éves kor közötti;
  • a mindenkori Nemzeti Bizottság által elfogadott szakokon tanul

Az egyes országokról naprakész információkkal Magyarország Kormányának konzuli szolgálati oldala (~Külügyminisztérium) és az ott fellelhető cikkek szolgálnak – hogy keresnetek se kelljen, linkelem őket:

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/gyors-tippek-mielott-utra-kelne
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/uti-okmanyokkal-kapcsolatos-tajekoztato
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs – itt az egyes országokra vonatkozó legfrissebb, kiutazókat érdekelhető kérdésekről van szó, pl. biztonság; beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek, tudnivalók az országról; közegészség, egészségügyi helyzet !!!

Kérdéseitekre választ az outgoing@iaeste.hu-ra írva kaphattok.