Beszámolók
Sas Péter (gépészmérnök)

Két hónap Libanon és két év IAESTE tagság után Vietnamban kötöttem ki és nem tudok elképzelni jobb választást ennél az országnál. Teljesen más kultúrába csöppentem, és ennek a felfedezése minden nap érdekességekkel szolgál. A kommunikációs kihívás elsősorban abból adódik, hogy szinte senki sem beszél angolul, és így mindig izgalmas ételt rendelni az étteremben, alkudozni a piacon, vagy elmesélni a szerelőnél, hogy mi a baja a motornak. Másodsorban pedig abból, hogy nem szeretnek itt direkten nemet mondani, vagy utasítani, hanem inkább utalnak rá. Az említett akadályok ellenére mindenki nagyon barátságos, szeretne megismerkedni a külföldiekkel, állandóan kedvességet sugároznak, köszönnek, integetnek és mosolyognak. Az eltérő munkakultúra sok önállóságot követel meg az egyetemen, de volt lehetőségem előadást is tartani professzoroknak. Az országot pedig szinte muszáj felfedezni hétvégente, mert annyira gyönyörű vidékeket tartogat a kevés turista számára. Német szobatársammal pedig egy hónap alatt motorral jutottunk el északról délre, az egész országot bejárva.

Életem legjobb hónapjait köszönhetem az IAESTE-nek otthon is és Vietnamban is. Ennél jobb lehetőséget nem lehet találni szakmai fejlődésre, utazásra, tapasztalatszerzésre. Nézz körül Európán kívül is az IAESTE-vel!

Blogom: nonstopvietnam.wordpress.com

 

Szalai Richárd (építészmérnök)

2011. februárjában kaptam értesítést az IAESTE-től, hogy megkaptam Damaszkuszba a nyári gyakorlati helyet. Először Európában szerettem volna helyet, de amikor adódott ez a lehetőség úgy döntöttem,  hogy  ezt ki kell használni, mert csak egyszer adatik ilyen az életben. Hihetetlen esély arra,  hogy  egy másik  kultúrával  8 héten keresztül  ismerkedjek.  Utazás előtt vízum kellett, amit egy óra alatt megkaptam, biztosítás és oltások után már csak utazni kellett. 3 órás repülőúttal egy teljesen más világba jutottam. Szíriában a reptéren már a biztonsági zónában várt a sofőr, aki kijött értem. Hamar kiderült, hogy a kormány nagyon fontosnak tartja az ország részvételét az IAESTE programban, ezért mindent megtesznek, hogy jól érezzük magunkat. Az egyetemi kampuszon kaptunk egy ágyas szobákat. Minden reggel sofőr jött értem és vitt be a munkahelyre. A munkám nagyrészt megfigyeléssel telt, megmutatták az önkormányzat projektjeit  –  útrendszer  fejlesztése, kertépítés, műholdas felmérés/térképkészítés, műemlékvédelem, sportlétesítmények. Emellett bőven maradt időnk városnézésre, a helyiek mindig nagyon kedvesek voltak.  Többször elvittek minket kirándulni.  A napi fizetést,  amit kaptunk bőven elég volt kajára és ajándékvásárlásra. Barátokat szereztem a világ minden tájáról, Kínából, Iránból, Irakból, Thaiföldről, Üzbegisztánból és Egyiptomból. Mind szakmailag mind emberileg nagyon sok tapasztalatot szereztem, hiba lett volna kihagyni, csak ajánlani tudom mindenkinek.