A programról

A Nemzetközi Szakmai Gyakorlatcsere Program

 

A Nemzetközi Szakmai Gyakorlatcsere Programban részt vevő hallgatók külföldön végezhetik el a diplomájuk megszerzéséhez szükséges szakmai gyakorlatot, melyhez partnereink az általuk felajánlott gyakornoki pozíciókkal járulnak hozzá.

A szakmai gyakorlat ideje alatt a diákoknak lehetőségük nyílik nemzetközi kapcsolatok kiépítésére, a kollégák nyelvi ismereteinek fejlesztésére, a hazaitól eltérő gondolkodás, értékrend és kultúra megismerésére. A külföldön gyakornokoskodó hallgató által szerzett szakmai tapasztalatok és élmények támogatják a jövő műszaki értelmiségének fejlődését.

A tagországok helyi bizottságai egész évben, de főleg az őszi félév során felkeresik az Egyesület korábbi partnereit, illetve új kapcsolatokat is igyekeznek létrehozni más szervezetekkel, intézményekkel vagy cégekkel, hogy a jövőben ők is gyakornoki pozíció felajánlásával támogassák a szervezet csereprogramját. A január végéig megszerzett állásokat a minden évben megrendezett AC (Annual Conference) során a tagországok elcserélik egymással. Miután ezeket a gyakorlati pozíciókat a csereprogramért felelős projektvezető és a nemzeti titkár felügyeletével tüzetesen átnézte az Egyesület, a külföldről hozott szakmai gyakorlati lehetőségeket meghirdetik az egyetemek diákjai számára. A szigorú kiválasztási rendszernek köszönhetően csak a legjobban tanuló, közéleti tevékenységet és/vagy sportot űző, megfelelő motivációval rendelkező egyetemi hallgatók nyerhetik el a lehetőséget a programban való részvételre. A jelentkezések összegyűjtése után a különböző tagországok egyesületei juttatják el a jelentkezési anyagokat a külföldi cégekhez, miközben ezzel párhuzamosan a magyar cégekhez is folyamatosan érkeznek be a külföldi hallgatók jelentkezési anyagai.

A sikeres egyeztetések után a hazai Egyesület felkészíti a kiutazókat a szakmai gyakorlatra. Ez az Infoest nevű rendezvényen történik, ahol általános információkat kapnak a diákok arról, hogy egy hosszabb külföldi gyakorlat alkalmával mire kell odafigyelni. Az előző években kiutazott hallgatók beszámolóit is meghallgathatják, és részt vehetnek egy Kultúrsokk tréningen is. A hazai cégekhez jelentkezett külföldi hallgatók egész évben részt vesznek gyakornoki programokban, de a legintenzívebb időszak a nyár létszám és programszervezés szempontjából. Ilyenkor a csereprogram részeként megrendezett Summer Reception keretein belül a gyakornokok számára napi szinten a lehető legszínesebb kulturális programokat biztosítja az egyesület, a National Night-okon pedig minden ország vagy régió bemutathatja saját táját, gasztronómiáját és a kulturális érdekességeit.